Quantcast
Channel: Dragos Pirnog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

Via Ferrata in Suncuius

$
0
0

Cand am rezervat vacanta noastra in Bihor am luat in calcul din start ca jumatate de zi o sa fie dedicata unui traseu de Via Ferrata. Auzisem de zona Suncuius si de turismul de Aventura dezvoltat aici, si cum Felix are deja experienta in escalada asigurata pe stanca ne-am gandit ca un traseu de via ferrata este exact ce ne trebuie pentru a incerca toata familia aceasta experienta.

Vederea de pe traseu cu defileul Crisului Repede
Dar ce este Via Ferrata ?

Termenul de via ferrata vine din italiana si se traduce “drum de fier”. Este un traseu montan echipat cu sufe metalice, trepte de fier, poduri suspendate, pitoane care permit turistilor mai putin experimentati in escalada si alpinism sa parcurga trasee expuse si pereti verticali in siguranta.

Primele trasee de acest fel au fost create in timpul primul razboi Mondial in Alpi, la granita dintre Italia si Austria si au fost folosite de catre Soldati ca sa-I ajute sa faca trecerea peste versanti. Incepand cu anii 60 traseele au inceput sa fie folosite in scop turistic in Dolomiti. Acum traseele de Via Ferrata sunt amenajate in multe zone stancoase, fiind o activitate turistica des intalnita si promovata de birourile de turism locale din zonele statiunile de munte din multe tari europene. Tara noastra are multe zone montane unde se pot amenaja trasee de Via Ferrata si una dintre aceste zone stiam ca este in Suncuius, in Muntii Padurea Craiului, pe defileu Crisului Repede.

Traseul de Via Ferrata din Suncuius

Odata ajunsi si cazati in Valea Gepisului pentru cateva zile am inceput sa ne facem programul pe zilele urmatoare si prima alegere a fost Via Ferrata. Am decis sa mergem toti 4 si sa incercam traseul alaturi de o parte dintre prietenii nostri care au decis sa ni se alature.

Lungimea totala a traseului este de 170 de metri cu o diferenta de nivel de 80 de metri. Punctul de pornire pe traseu este de pe defileul Crisului Repede, la aproximativ 200 de metri de la Pensiunea Gradia din Suncuius. Aici am avut punctul de intalnire, ne-am echipat cu ham, casca si lonje de siguranta si am avut instructajul facut de ghid. Accesul pe traseele de Via Ferrata se face doar cu echipament special si insotiti alaturi de un ghid specializat.

Fiind un grup mai mare si format din adulti si copii, am avut 2 ghizi si am intercalat adultii cu copiii pentru a putea sa ajutam copiii in caz de nevoie. In fruntea grupului a pornit Felix, care avand experienta in escalada pe stanca a urcat fara probleme, imediat cum s-a obisnuit sa foloseasca carabinierele. Dupa primul ghid am urmat eu si apoi venea Iustin, pe care l-am lasat in fata mea la prima portiune de stanca verticala. Pana la aceasta portiune totul a fost usor, aveam o frumoasa vedere de sus, insa cand am ajuns la aceasta portiune verticala mi-am dat seama ca nu este chiar o joaca.

Felix alaturi de ghidul nostru la inceput de traseu
Grupul nostru care urma dupa mine cu Iustin in frunte

Ai nevoie de putina forta in maini sa te tragi, trebuie sa impingi puternic in picioare sa te ridici folosindu-te de scarile prinse in stanca si in primul rand sa nu ai frica de inaltime. Nu recomand cuiva cu frica de inaltime sa incerce un astfel de traseu pentru ca sunt unele portiuni unde ai gol in jos si te poti speria foarte tare. Acest traseu avea 2 iesiri de siguranta pentru cine nu mai putea sa urce. Am ajuns in dreptul primei iesiri de siguranta dupa ce am terminat prima urcare verticala a traseului si apoi am continuat pe langa stanca pana la un punct de odihna din dreptul unei mici grote. Spre surprinderea mea, aici i-am gasit pe Felix si Iustin in cele 2 hamace montate aici. Amandoi erau foarte incantati si se descurcasera excelent pe prima parte a traselui.

Iustin si Felix in cele 2 hamace de la mijlocul traseului
O parte din grup la punctul de odihna

Dupa ce ne-am regrupat o mare parte din grup la acest punct de odihna a urmat a doua sectiune de stanca verticala unde deja era nevoie de mai multa forta sa urci si era deja destul de infricosator daca te uitai in jos pentru ca deja ajunseseram destul de sus. Recunosc ca am avut un moment in care m-am gandit ca nu pot urca partea de stanca verticala, insa tocmai din aceasta cauza este buna o astfel de activitate: sa iti depasesti unele limite si unele frici si sa iesi din zona ta de confort.

Felix si Iustin la mijlocul traseului de Via Ferrata
Felix si Iustin urcand pe a doua bucata verticala a traseului
Liliana curajoasa pe traseu

Pentru 2 fetite din grup a fost o excelenta realizare sa incerce si sa urce peste jumatate din traseu. Iustin a iesit cu Liliana la a doua iesire de urgenta pentru ca era o portiune grea pe care Iustin nu o putea trece pentru ca nu avea inaltimea necesara sa faca pasul de pe o stanca pe alta. Pentru Felix a fost inca o confirmare ca escalada este un sport la care exceleaza si care ii aduce multa satisfactie si bucurie. Eu si Liliana ne-am bucurat de fiecare moment pe traseu si faptul ca am trait aceasta experienta toti 4 a facut sa fie ceva de neuitat. Mai jos este o filmare cu drona facuta de Clubul Casio Montana din Oradea, club care a amenajat acest traseu.

Sfaturi Utile

In primul rand discutati cu ghidul despre traseu, dificultate, limita de varsta si inaltime. Echipamentul pentru Via Ferrata este inclus in tariful platit pentru excursie. Noi am platit 100 RON/persoana. Pe langa casca, ham si lonje de siguranta veti avea nevoie de incaltari cu talpa mai tare, ideal sunt ghetele de trekking pentru 3 anotimpuri sau incaltari de trailrunning. Ideal sa aveti un tricou tehnic pentru munte sau alergare, nu tricou de bumbac si pantaloni lejeri in care sa va puteti misca usor.

Este nevoie sa aveti o conditie fizica medie si sa nu aveti frica de inaltime. Traseul facut de noi era pentru adulti insa a fost facut si de copii de 12 ani si partial de copii de 10 ani.

Traseul a durat sub 2 ore, insa totul depinde si de marimea grupului si de experienta si varsta lor. Noi ne-am comandat pranzul inainte la pensiunea Gradia unde te scoate drumul de coborare de pe stanca. Peste drum de Gradia este frumoasa plaja amenajata din Suncuius. Plaja este intretinuta de cei de la Pensiunea Lavinia si daca doriti sa stati cateva ore la plaja e nevoie sa faceti o rezevare in avans pentru chez-long-uri de pe plaja. Pe noi vremea nu ne-a ajutat si am schimbat dupa-amiaza de plaja cu o dupa-amiaza de plimbare prin Oradea, situata la 60 de km distanta. Daca mergeti pentru cateva zile in Oradea atunci va recomand sa veniti o zi si in Suncuius unde pe langa traseul de Via Ferrata si plaja mai aveti posibilitatea de a face rafting sau puteti vizita pestera Vadu Crisului.

Grupul nostru aflat la final de traseu
#cei4calatori inainte de pornirea pe traseul de Via Ferrata
Iustin in varful stancii la final de traseu
Felix la final de traseu , in fruntea grupului
Toti 3 incantati la finalul traseului
Plaja de la Suncuius

Viewing all articles
Browse latest Browse all 31

Latest Images

Trending Articles





Latest Images